Wie ooit het stadje Stilton cheese in Oxfordshire, Engeland, heeft bezocht, weet dat er veel trots heerst rond deze kaasmakerij. Men zegt dat Stilton al 10 generaties oud is en veel inwoners scheppen op over de kwaliteit van hun plaatselijke kaas. Het is zelfs zo'n belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur dat er vorig jaar (2017) nog een festival aan werd gewijd. Zo belangrijk zelfs dat ze de stad de naam "The City of Cheese" hebben gegeven! Stilton kaas Er zijn veel verschillende soorten Stilton-kaas en dit artikel zal zich richten op twee: blauwe en rode. Deze kazen lijken op elkaar, met als belangrijkste verschil het gebruik van stremsel. Hoewel beide soorten rauwe melk gebruiken voor de productie, gebruikt de blauwe variant stremsel uit de maag van runderen, terwijl de rode Stilton stremsel van kalveren gebruikt. Beide worden gemaakt van koemelk, maar hebben hun eigen unieke eigenschappen door het soort stremsel en het rijpingsproces.
Blue Stilton Cheese
De blauwe Stilton is een volvette, halfharde kaas met een blauwe adering. Deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, maar wordt niet gerijpt met bacteriën, om de toevoeging van "toxische moleculen" die door deze bacteriën worden geproduceerd, te vermijden. In plaats daarvan wordt de wrongel gedurende het hele rijpingsproces in een schimmelwikkel gelaten. De blauwe Stilton is een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit betekent dat slechts een bepaalde hoeveelheid in een bepaalde regio geproduceerde kaas "Stilton" mag worden genoemd. Traditioneel werd Stilton uitsluitend van de blauwe vorm gemaakt en werd de kaas na het rijpingsproces in deze blauwe vorm gewikkeld. Wil je deze oude kaas kopen kijk dan hier.
Rode Stilton Kaas
De rode Stilton is een volvette, halfharde kaas met een rode adering. Deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, maar wordt niet gerijpt met bacteriën, om de toevoeging van "toxische moleculen" die door deze bacteriën worden geproduceerd, te vermijden. In plaats daarvan wordt de wrongel gedurende het hele rijpingsproces in een schimmelpakking bewaard. De rode Stilton is een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit betekent dat slechts een bepaalde hoeveelheid kaas die in een bepaalde regio wordt geproduceerd, "Stilton" mag worden genoemd. Traditioneel werd Stilton uitsluitend van de rode vorm gemaakt en werd de kaas na het rijpingsproces in deze rode vorm gewikkeld.
Verschillen tussen blauwe en rode Stilton kaas.
- Blue Stilton is een volvette, halfharde kaas met een blauwe adering.
- Red Stilton is een volvette, halfharde kaas met een rode adering.
- Blue Stilton wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Conclusie
Zoals u ziet, vertonen de twee soorten Stilton-kaas veel overeenkomsten. Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen. Zowel de blauwe als de rode Stilton wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, maar de blauwe Stilton wordt gemaakt van de blauwe schimmel en de rode Stilton wordt na het rijpingsproces in de rode schimmel gewikkeld. De blauwe Stilton is een volvette, halfharde kaas met een blauwe adering. De rode Stilton is een volvette, halfharde kaas met een rode adering. Blue Stilton wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Red Stilton wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Blue Stilton is een beschermde geografische aanduiding (BGA). Red Stilton is een beschermde geografische aanduiding (BGA). Blue Stilton wordt gemaakt in een bepaalde regio van het Verenigd Koninkrijk. Red Stilton wordt gemaakt in een bepaalde regio van het Verenigd Koninkrijk. De blauwe Stilton is de beste!